Blog

Vergisting tijdens koude dagen

Vergisting

Inmiddels zitten wij weer in de koude dagen van het jaar. Dat betekent dat er in huis vaak wat meer kaarsjes aan gaan, de dekentjes erbij gepakt worden en iedereen zichzelf erg cosy in de bank nestelt. Alleen jouw bier wilt graag net zo cosy zijn in deze koude winterse dagen. Om die reden is het belangrijk om wat liefde te geven aan het vergistingsproces. Ga dan ook (als je dit nog niet deed) zo snel mogelijk aan de slag met temperatuur gereguleerd vergisten!

Wat gebeurd er tijdens een minder goede vergisting?

Het is eigenlijk heel simpel, dus laat ik een vergelijking maken. Ken je dat zelf ook, je komt net uit de zomer en de temperaturen dalen ineens aanzienlijk. Mijn eigen lichaam heeft hier toch altijd wel wat moeite mee en voelt dan gewoon wat zwakker aan. Je raakt sneller verkouden of krijgt last van keel ontstekingen of hoe je eigen lichaam hier dan ook op reageert. Temperatuurverschillen kunnen nu eenmaal een bepaalde reactie opwekken. Nu denk je misschien wat heeft dit met bier te maken? Nou eigenlijk alles. Want een onstabiel klimaat tast nu eenmaal de kwaliteit aan van je uiteindelijke biertje. Te lage temperaturen maken de gistcellen bijvoorbeeld dormant. Dat betekent dat de cellen in een winterslaap gaan (denk aan een beer die je een paar maanden per jaar minder ziet). Bij een te hoge temperatuur is er kans op onregelmatige gisting en dus ook bacteriële besmetting. Dat wil je natuurlijk ook niet! Dus het is belangrijk om die temperatuur goed in de gaten te houden. Want het kan dus zorgen voor bier met een te hoge einddichtheid of een bier met een smaakafwijking. Beide heb je natuurlijk geen zin in ..

De ideale vergistingstemperatuur

De temperatuur waarop je bier moet gisten hangt sterk af van het soort gist dat je gebruikt. Elk gist heeft namelijk zijn eigen ideale omstandigheden. Als ik even terugkom op mijn vergelijking, sommige mensen vinden de winter en de kou heerlijk. Andere mensen hebben juist veel meer met de zomer en de zon. Dat zijn ook verschillende temperaturen en omstandigheden. Kijk dus goed op de verpakking van jouw gistsoort om te bepalen wat de ideale temperatuur is. 

Vaak werkt de bovengisting het beste bij een temperatuur tussen de 16 en 22 graden. De ondergist werkt beter bij temperaturen tussen de 1 en 9 graden. Wel adviseren wij altijd om het wort eerst te koelen tot de ondergrens van de ideale temperatuur. Op deze manier zorg je ervoor dat het gist minder esters (fruitige tonen) aanmaakt. Daarnaast maakt het ook minder hogere alcoholen aan wat een heftige smaakafwijking tegengaat. Als je aan het einde van de hoofdgisting belandt kun je de temperatuur gaan verhogen. Dit doe je iedere dag een halve tot een hele graad. Doe dit totdat je de maximale temperatuur van jouw gist traject bereikt hebt.

Related Posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *