Big drop brewing logo

Big drop brewing

Hoe het allemaal begon voor Big Drop brewing … Er was eens … Een man die aan het begin stond van een nieuwe fase in zijn leven. Hij ...

Continue reading

New belgium brewing logo

New Belgium Brewing

Hoe het allemaal begon voor New Belgium Brewing … Er was eens … Een groepje vrienden aan het fietsen door België. Het was 1988 en we...

Continue reading

To Øl logo

To Øl

Hoe het ooit begon voor To Øl ... Er was eens … zoals velen begonnen zijn een thuisbrouwerij. Vanuit een hobby in 2005 uitgegroeid t...

Continue reading

Meantime brewing company logo

Meantime Brewing

Hoe Meantime brewing ooit begon ... Er was eens … nee dit is nog te nieuw om zo te beginnen. Meantime Brewing is nog maar 20 jaar ou...

Continue reading

Partizan brewery logo

Partizan Brewery

Hoe het allemaal begon voor Partizan Brewery ... Er was eens … Een goede man genaamd Andy die een carrière in de fine dining aan zic...

Continue reading

Greene King logo

Greene King

Hoe Greene King brewery ooit begon ... Er was eens … een jongen van 19 jaar oud die graag bier wilde gaan brouwen. Dit was overigens...

Continue reading

Brew by numbers logo

Brew by numbers

Hoe het ooit begon voor Brew by numbers ... Er was eens … een kelder vlakbij de Londen Bridge waar een mini brouwerij gebouwd was. D...

Continue reading

Crate brewery logo

Crate Brewery

Hoe Crate brewery ooit begon … Er waren eens … Drie vrienden die een liefde deelde voor pizza en bier. Laten we even eerlijk zijn, w...

Continue reading

Hopito craft beer logo

Brouwerij Hopito

Hoe het allemaal begon voor brouwerij Hopito … Er was eens … een familie is Polen die graag wat meer wilde weten van bier. Deze brou...

Continue reading

Brouwerijen zijn een magische plek als je het mij vraagt. Steeds vaker zie je dat bier niet meer alleen gebrouwen wordt, maar dat er ook veel aandacht besteed wordt aan het merk en de uitstraling eromheen. We kunnen wel stellen dat verschillende brouwerijen bier inmiddels zien als een echte kunstvorm.

Brouwerijen over de wereld

Overal ter wereld heb je heel erg veel verschillende brouwerijen die allemaal een net wat andere manier uitgevonden hebben. In Nederland alleen al tellen wij (in juni 2021) 689 brouwerijen en brouwerijhuurders. Kijken we naar Duitsland dan hebben we het (in 2019) zelfs over 1500 verschillende brouwerijen. Nu vraag je je waarschijnlijk nog af wat zijn brouwerijhuurders? Veel mensen willen een lekker biertje brouwen uit hobby. Op het moment dat thuis te klein wordt, maar een eigen brouwerij nog een wat te grote stap is, kun je een deel van een andere brouwerij huren. Je gebruikt de materialen die de huur brouwerij beschikbaar stelt en zij brouwen het bier voor je. Handig, als je het mij vraagt.

Hoe ging het vroeger eigenlijk?

Voorheen, en dan praat ik niet over de eeuw van onze opa’s en oma’s maar meer in de trant van 1040, werd er al bier gebrouwen. De brouwerijen waren vroeger vaak gevestigd in de buurt van een bron, omdat er op deze manier goed water beschikbaar was om het bier mee te bouwen. Tegenwoordig gaat het allemaal wat gemakkelijker met het goede leidingwater en de transportmogelijkheden om alle grondstoffen droog aan te laten komen.

De oudste en overigens nog operationele brouwerij is opgericht in het jaar 1040. Ik heb het dan over Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising.

Kenmerken van brouwerijen

Elke bierbrouwerij heeft zo zijn eigen gebruiken, standaarden en manieren van bier brouwen. Het eindproduct, het bier, kun je dan ook mooi onderverdelen in verschillende soorten categorieën en kenmerken. Een van deze kenmerken is de afgelopen jaren veel meer in het licht komen te staan. Het alcoholvrije bier. Steeds meer brouwerijen zien de kansen om zich ook te gaan richten op de alcoholvrije markt. Ook de regio speelt een rol in de onderverdeling van bier. Kijk maar naar Lambiek of Pils.