Big drop brewing
New Belgium Brewing
To Øl
Meantime Brewing
Partizan Brewery
Greene King
Brew by numbers
Crate Brewery
Brouwerij Hopito
Brouwerijen zijn een magische plek als je het mij vraagt. Steeds vaker zie je dat bier niet meer alleen gebrouwen wordt, maar dat er ook veel aandacht besteed wordt aan het merk en de uitstraling eromheen. We kunnen wel stellen dat verschillende brouwerijen bier inmiddels zien als een echte kunstvorm.
Brouwerijen over de wereld
Overal ter wereld heb je heel erg veel verschillende brouwerijen die allemaal een net wat andere manier uitgevonden hebben. In Nederland alleen al tellen wij (in juni 2021) 689 brouwerijen en brouwerijhuurders. Kijken we naar Duitsland dan hebben we het (in 2019) zelfs over 1500 verschillende brouwerijen. Nu vraag je je waarschijnlijk nog af wat zijn brouwerijhuurders? Veel mensen willen een lekker biertje brouwen uit hobby. Op het moment dat thuis te klein wordt, maar een eigen brouwerij nog een wat te grote stap is, kun je een deel van een andere brouwerij huren. Je gebruikt de materialen die de huur brouwerij beschikbaar stelt en zij brouwen het bier voor je. Handig, als je het mij vraagt.
Hoe ging het vroeger eigenlijk?
Voorheen, en dan praat ik niet over de eeuw van onze opa’s en oma’s maar meer in de trant van 1040, werd er al bier gebrouwen. De brouwerijen waren vroeger vaak gevestigd in de buurt van een bron, omdat er op deze manier goed water beschikbaar was om het bier mee te bouwen. Tegenwoordig gaat het allemaal wat gemakkelijker met het goede leidingwater en de transportmogelijkheden om alle grondstoffen droog aan te laten komen.
De oudste en overigens nog operationele brouwerij is opgericht in het jaar 1040. Ik heb het dan over Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising.
Kenmerken van brouwerijen
Elke bierbrouwerij heeft zo zijn eigen gebruiken, standaarden en manieren van bier brouwen. Het eindproduct, het bier, kun je dan ook mooi onderverdelen in verschillende soorten categorieën en kenmerken. Een van deze kenmerken is de afgelopen jaren veel meer in het licht komen te staan. Het alcoholvrije bier. Steeds meer brouwerijen zien de kansen om zich ook te gaan richten op de alcoholvrije markt. Ook de regio speelt een rol in de onderverdeling van bier. Kijk maar naar Lambiek of Pils.