Landen

Poolse bieren

Poolse vlag

Voor het jaar 2010 waren er eigenlijk nog geen specifieke craft beer pubs te vinden in Warsaw, Polen. Kun je je voorstellen hoe dit er dan buiten de grote stad aan toe ging. Natuurlijk waren er wel veel Pools bieren, maar dat kwam uit de fabriek. Het doel was dan ook om zoveel mogelijk bier te verkopen om zoveel mogelijk mensen dronken te krijgen. In plaats van mensen aantrekken die van een heerlijk Pools biertje houden.  Maar op een gegeven moment begon hier toch verandering in te komen.

Zo’n 5 jaar later waren er ineens 40 craft bier kroegen te vinden in de hoofdstad. We kunnen wel zeggen dat het vanaf dat punt echt aan het veranderen is geweest! In Warsaw kennen de locals dit als “multi-taps”. Je vind hier bieren die zijn gemaakt volgens de oude Poolse bier maak tradities.

De verandering

Sinds eind jaren ‘70 is er echt een duidelijk verandering aan de gang als het gaat om de biercultuur in heel veel verschillende landen.

De Amerikaanse hobbybrouwers werden het supermarktbier ontzettend zat op een gegeven moment. Waarom moet dat bier nou naar water smaken, in plaats van naar daadwerkelijk bier. De kwaliteit ging in ieder geval hard achteruit. Hier staan de huidige Amerikaanse bieren overigens nog steeds wel om bekend. In die tijd was het nog niet toegestaan om thuis gebrouwen bier te verkopen aan de consument. Toch hebben de hobbybrouwers een poging gewaagd om hun bieren onder de aandacht te brengen.

Toen kwam Europa

Zoals met veel dingen komt Europa altijd achter iemand aan. Of dit nu Amerika of China is, dat maakt niet zoveel uit. Nadat de kleine hobby brouwerijen legaal hun bieren mochten verkopen op de Amerikaanse markt, kon Europa niet achter blijven. Al helemaal Polen niet! Hoe er in Polen tegen de bier evolutie aan wordt gekeken is als volgt. Zij geloven namelijk in het feit dat de kijk van de consument op producten is veranderd. De laatste tijd zijn wij met z’n allen veel meer geïnteresseerd geraakt in hoe iets gemaakt wordt, wie het heeft gemaakt en waarom specifieke ingrediënten gebruikt worden. Oftewel de consument gaat bewuster om met hetgeen wat geproduceerd en gekocht wordt.

Grodziskie, typisch Poolse bieren

Grodziskie (Gro-gee-sk-yeah) is een soort bier die ontzettend populair is in Polen en inmiddels ook de rest van de wereld aan het veroveren is. Men zegt dat het eerste Grodziskie bier werd gebrouwen in 1301! Alleen werd het pas echt populair rond 17de, 18de eeuw. Einde van de 20ste eeuw was deze manier van bierbrouwen ineens helemaal niet meer zo populair en verdween het bijna helemaal. Gelukkig zijn alle documenten en geschriften bewaard gebleven, zodat ze deze specifieke stijl van brouwen konden behouden.

Deze brouw stijl werd ook wel het Poolse champagne genoemd. Dit kwam door de ontzettend bijzondere manier van brouwen. Leuk weetje, het maakt niet uit hoe het afgevuld werd, maar ongeveer 5% van alle flessen explodeerde tijdens het transport.

Het bier dat je drinkt is heerlijk verfrissend licht witbier, met een zeer aanwezige gerookte tarwemout smaak.

Loop bij deze Poolse craft brews even binnen

Als je ooit in Polen bent en je wilt de Poolse biercultuur van dichtbij meemaken, hebben wij even wat pareltjes voor je op een rijtje gezet. Natuurlijk staan wij altijd open voor aanvullingen en suggesties. Laat even van je horen via de app of mail naar info@biertsj.nl. Nu gaan we eerst even verder met de volgende brouwerijen waar je een heerlijk Pools biertje kan halen.

  • Jabeerwocky
  • Kufle i Kapsle
  • Cuda na Kiju
  • Gorączka Złota
  • PiwPaw – Beer Heaven
  • Hoopiness